טיפול תרופתי

הטיפול הפסיכיאטרי התרופתי מהווה חלק מהטיפול הכולל באדם הסובל ממצוקה או מהפרעה נפשית. במסגרת הטיפול הכולל, הטיפול התרופתי מסייע לאזן ולייצב את מצבו הנפשי של המטופל באופן יעיל ובטוח.

איך טיפול תרופתי מסייע בהתמודדות עם מחלת נפש?

הטיפול הפסיכיאטרי התרופתי עובד ומשפיע על מערכת העצבים המרכזית, כלומר, על המוח האנושי, ובתוך כך, מסייע באיזון הכימי של חומרים שונים המקשרים בין תאי העצב במוח. תרופות נוגדות דיכאון, לדוגמה, מאזנות את רמת הסרוטונין – חומר הממלא תפקיד חשוב במצבי רוח ובחרדות – תוך שהן מעלות את רמת הסרוטונין ומגבירות את השפעתו. דוגמה אחרת הן תרופות אנטי פסיכוטיות שמצמצמות את השפעת הדופמין ומביאות לייצוב ההפרעה הפסיכוטית.

טיפול בתרופות פסיכיאטריות תרופות הרגעה

עקרונית, כל רופא בעל הסמכה יכול לרשום תרופות פסיכיאטריות, אך על מנת להבטיח טיפול מקצועי ויעיל כדאי שהרופא יהיה מומחה בפסיכיאטריה.

התרופות הפסיכיאטריות נחלקות לארבע קבוצות עיקריות: תרופות נוגדות דיכאון, תרופות הרגעה לטיפול מידי בחרדה, תרופות אנטי פסיכוטיות ותרופות מייצבות מצבי רוח. הבחירה בתרופה המתאימה נעשית בהתאם לתסמינים הספציפיים ולמאפיינים הייחודיים של חוסר האיזון הנפשי שהמטופל סובל מהם. במקרים רבים יש צורך במספר תרופות, מקבוצות שונות, על מנת שאפשר יהיה לאזן ולייצב את מצוקתו הנפשית של המטופל.

תרופות נוגדות דיכאון ותרופות אנטי פסיכוטיות מתחילות להשפיע תוך שבועיים, ושיא השפעתן מגיע בדרך כלל בין חודש לחודשיים לאחר מכן. תרופות הרגעה נוגדות חרדה ממשפחת בנזודיאזפינים, לעומת זאת, כמו לירואן, קלונקס, ואבן או ואליום, משפיעות באופן מיידי, פחות משעה מרגע נטילתן, אך השפעתן הינה קצרה ומוגבלת.

טיפול תרופתי באמצעות תרופות פסיכיאטריות אינו מסוכן. התרופות הפסיכיאטריות הנמצאות בשימוש כיום הינן תרופות יעילות, עם פרופיל בטיחות גבוה, כך שכל עוד המטופל נמצא תחת מעקב פסיכיאטרי רפואי סדיר עם פסיכיאטר מומחה, הרי שהסיכון לתופעות לוואי משמעותיות הינו נמוך.

תופעות לוואי בטווח הארוך עקב טיפול תרופתי

ישנן תופעות לוואי הנשארות לאורך זמן. למשל, תופעות לוואי מטבוליות הנלוות לשימוש בתרופות נוגדות חרדה ודיכאון, כמו עלייה בתיאבון, עלייה במשקל ועלייה ברמת שומנים בדם. השימוש בתרופות אלה יכול להיות מלווה גם בירידה בתפקוד ובחשק המיני (חשוב לזכור שאלה תופעות לוואי הפיכות), ואף לעתים בהשטחה רגשית. עם זאת, ישנן בשוק תרופות נוגדות דיכאון חדשות אשר משלבות יעילות תרופתית יחד עם צמצום ניכר בתופעות הלוואי הללו.

תופעות לוואי לטווח קצר של תרופות פסיכיאטריות

תרופות נוגדות דיכאון מהדור החדש יכולות לגרום לתופעות לוואי שונות בטווח הקצר, כמו כבדות, עייפות והתגברות מתח וחרדה. עם זאת, תרופות אלו נחשבות בדרך כלל לבטוחות וללא תופעות לוואי מסוכנות. תרופות אנטי פסיכוטיות יכולות לגרום לתופעות לוואי של עייפות וכבדות, כמו גם כאבי שרירים ורעד, אך התרופות האנטי פסיכוטיות מהדור החדש משלבות בין יעילות טיפולית לבין הפחתה משמעותית של תופעות לוואי אלה.

תרופות פסיכיאטריות תופעות לוואי

מהי הדרך הנכונה להפסקת טיפול בתרופות פסיכיאטריות ?

מומלץ מאוד לא להפסיק תרופות פסיכיאטריות ללא התייעצות עם פסיכיאטר מומחה. הפסקה פתאומית של טיפול תרופתי פסיכיאטרי עלולה לגרום לחוסר איזון במצב הנפשי של המטופל ולתופעות לוואי מטרידות.

מדוע חשוב לשלב טיפול התרופתי עם טיפולים קוגניטיביים התנהגותיים וטיפולי פסיכותרפיה דינמית?

רפואת הנפש הינה תחום הוליסטי הדורש התייחסות טיפולית רב ממדית הכוללת שילוב בין איזון קליני באמצעות תרופות ומעקב פסיכיאטרי, התייחסות דינאמית לעולמות הנפש הפנימיים של כל מטופל, והתייחסות לעולמות הממשיים של התפקוד וההתנהגות היומיומית באמצעות טיפולים קוגניטיביים-התנהגותיים. כל טיפול מהווה חלק ממערך התמיכה הכוללת במטופל והטיפול היעיל ביותר הינו שילוב של כלל טיפולים אלו.

סוג טיפול

המחלה שבה מטפלים

סוגי התרופות הנפוצות בטיפול

טיפול תרופתי בדיכאון

 הפרעות דיכאון הינן הפרעות מצב רוח המתבטאות בתסמינים של מצב רוח ירוד, חוסר כוחות, חוסר חשק, פסימיות, הפרעות שינה, הפרעות תיאבון, ירידה בריכוז. טיפול בדיכאון יכול להיות תרופתי אך מומלץ גם טיפול פסיכולוגי מקביל.

תרופות  SSRI צפרלקס, לוסטרל, פאקסט, רסיטל, פרוזאק

תרופות SNRI – ונלהפקסין, צמבלטה

תרופות NADI – וולבוטרין

ברינטליקס

תרופות טריצקליות – אלטרול, אלטרולט

טיפול תרופתי בחרדה

 הפרעות חרדה יכולות להתבטא בהתקפי חרדה, בחרדה כוללנית או במחשבות טורדניות חרדתיות. טיפול בחרדה יכול לכלולל טיפול תרופתי וטיפול CBT.

תרופות נוגדות דיכאון לטווח ארוך וכן תרופות הרגעה ממשפחת בנזודיאזפינים, כמו קלונקס, לוריואן, ואבן, ואליום

טיפול תרופתי בפוסט טראומה

 הפרעת דחק בתר-חבלתית- PTSD הינה הפרעה כוללת אשר עלולה להתפתח לאחר אירוע טראומטי קשה. טיפול בפוסט טראומה מאוד אינדבידואלי, אך תרופות יכולות לעזור עם ההתמודדות.

 תרופות נוגדות דיכאון

תרופות הרגעה

תרופות אנטי פסיכוטיות

טיפול תרופתי בהפרעות קשב וריכוז

 הפרעות קשב וריכוז הינן הפרעות נוירולוגיות התפתחותיות המשפיעות על תפקודי קשב וריכוז שונים ובתוך כך גם משפיעות על האיזון הנפשי. טיפול בהפרעות קשב וריכוז תלוי במטרת המטופל, אך תרופות קשב וריכוז ידועות כפתרון יעיל.

תרופות מבוססות מתילפנדיאט – ריטלין קצר-טווח, ריטלין LA, קונצרטה

תרופות מבוססות מלחי אמפטמינים – אטנט, ויואנס, פוקלין

אטומיק

תרופות מייצבות מצב רוח (הפרעות דו-קוטביות)

הפרעות דו-קוטביות הינן הפרעות מצב רוח בהן יש תנודתיות במצבי רוח בין אפיזודות דיכאוניות לבין אפיזודות מאניות בעוצמות שונות

 תרופות מייצבות מצב רוח- יליתיום, דפלפט, טגרטו, למיקטאל

דילוג לתוכן