מהי פסיכותרפיה דינמית?
פסיכותרפיה דינמית פותחה על ידי זיגמונד פרויד, הפסיכיאטר ידוע השם. זוהי שיטת טיפול המבוססת בעיקרה על ההבנה כי היחסים עם ההורים הם אלו שיצרו קונפליקט בין חלקי האישיות השונים של האדם (איד,אגו, סופר אגו) וכתוצאה מכך, נוצרה מצוקה נפשית בה צריך לטפל וכך נולדה בעצם שיטת הטיפול הזו. הנחת היסוד בשיטה זו היא שהנפש שלנו מתפתחת ומתעצבת כאשר אנו ילדים , בשנותינו הראשונות בעולם, ואחד הגורמים המשפיעים ביותר על התפתחות הנפש שלנו הוא היחסים שלנו עם הורינו. היכולת שלנו לבטא את עצמנו , הדימוי העצמי שלנו , כל אלו מתפתחים לאור הקשר שלנו עם הורינו ומה שאנו חווים מהם כתגובה למי שאנחנו. הגישה הפסיכותרפית-דינמית גורסת שאם אני כאדם מבוגר מרגיש קושי נפשי או מצוקה, זה נובע כפי הנראה מקושי או אתגר שלא פתרתי בעודי ילד.
את אותם קונפליקטים אותם המבוגר חווה כיום, הוא ישחזר גם במערכות יחסים אחרות שלו עם בן זוג ואפילו עם המטפל. הטיפול עוסק באותם קונפליקטים ובעצם בהפשטה שלהם לכדי תובנות שיסייעו למטופל להבין טוב יותר איך להתמודד ולהרגיש אחרת באותן סיטואציות מתוך הבנה מה גרם לתחושות שלו בהווה והעובדה שהעבר הוא רק עבר . השיטה של הפסיכותרפיה הדינמית יוצאת גם מנקודת הנחה שכל אדם הוא בעל רמות מודעות שונות ולכן יכול להבין את הקונפליקטים שלו בצורה מוגבלת ובהתאמה לרמת המודעות. כאשר מדובר ברגשות קשים וקונפליקטים נפשיים, ישנו שימוש בלתי מודע במנגנוני הגנה כדי להתרחק במידת האפשר מהתוכן הקשה. המטפל בשיטת הפסיכותרפיה הדינמית ינסה להבין מהם מנגנוני ההגנה המופעלים ולזהות בכלל שישנם כאלו ואז להוביל את המטופל להבנה של המנגנונים אותם הוא מפעיל ואיך לא מפעילים אותם כדי להתמודד עם הקושי.
כיצד מתבצע טיפול פסיכותרפי דינמי?
במקור, פרויד יצר שיטה הקרויה פסיכואנליזה . בשיטה זו המטופל והמטפל נפגשו מספר פעמים בשבוע כאשר המטופל שוכב על ספה עם גבו אל המטופל כדי לא לצפות בתגובותיו , מה שיגביר כפי הנראה את האותנטיות והכנות. בשיטה זו המטופל מתבקש לדבר על כל מה שהוא מרגיש ללא סייגים וזאת כדי שגם תוכן שאינו במודע יצוף ויעלה. פסיכותרפיה דינמית פועלת באופן גמיש ומותאם יותר מאשר פסיכואנליזה. מדובר במפגשים מועטים יותר בשבוע (1-2 מפגשים) והמטופל יושב מול המטפל כך שרואים זה את זה וישנה שיחה פרונטלית ופתוחה. גם מידת החשיפה וההיפתחות של המטפל אל המטופל משתנה ממטפל למטפל וישנם כאלו שחושפים חלקים מרגשותיהם וחייהם בפני המטופל על מנת לסייע לו. שיטה זו היא ארוכת טווח ואין לה נקודת סיום מוגדרת כמו בטיפול CBT אבל לעיתים יש גם טיפול דינמי שהוא קצר טווח במקרים מסוימים. גם במקרה זה, ניתן לשלב טיפול בתרופות פסיכיאטריות על מנת להקל על המטופל באופן מהיר יותר. בטיפול פסיכותרפי דינמי, מטרת המטפל היא לסייע למטופל להגביר את המודעות העצמית שלו ודרך כך, לסייע לו בשינוי דפוסי חשיבה והתנהגות שהם הרסניים עבורו ולצד זה, יצירת הרגלים ודפוסים חדשים שיאפשרו למטופל שוב להיות בשליטה על חייו ולהתנהל באופן תקין ובריא.
לסיכום
אין טוב או רע בשיטת טיפול זו או אחרת וכמו תמיד , התשובה נעוצה במי המטופל, מהי הבעיה ממנה הוא סובל ומה יוכל להתאים לו באופן מיטבי על מנת לסייע לו לחזור לחיים תקינים ונורמטיביים ככל הניתן. הטיפול הפסיכודינמי הוא טיפול שבוחן את יחסי המטופל עם הוריו בילדות ולאור זה, מנסה לפתור דפוסי התנהגות וחשיבה הנובעים מקונפליקטים שהחלו אז. הטיפול הזה ממושך יותר מטיפול קוגניטיבי-התנהגותי אך יכול להיות גם תחום בזמן במקרים מסוימים. חשוב לבחור מטפל שיש לו ניסיון רב בטיפול מסוג זה על מנת שלא ייגרם נזק למטופל.
לקבלת מידע נוסף על פסיכותרפיה דינמית ולתיאום תור – צרו קשר עם ד"ר אהוד רוזיצקי : 073-7610016